29 november 1638 Zaligen Dionysius van de Menswording en Redemptus van het Kruis

Foto: De ongeschoeide karmelieten van Goa verzamelen zich samen met de gelovigen bij de ruïnes van het eerste stichtingsklooster in Oud Goa om het feest te vieren van de zaligen Dionysius en Redemptus.

 
Z. Dionysius van de Menswording (priester) en Z. Redemptus van het Kruis (religieus) werden de eerste martelaren van de karmelietenorde.
 
Dionysius van de Menswording – in de wereld Pierre Berthelot genaamd – werd geboren op 12 december 1600 te Honfleur (Frankrijk). Hij begon zijn loopbaan als geograaf en zeevaarder in dienst van Frankrijk en Portugal.

Op 35-jarige leeftijd, toen hij zich in Goa bevond, trad hij daar in de Karmelorde in en leidde er een intens gebedsleven, gezegend met de gave van contemplatie.

Hij werd aangesteld tot aalmoezenier en tolk van een Portugees gezantschap dat zich naar de sultan van Sumatra begaf.

Hierbij kreeg hij de Portugees Thomas Rodriguez da Cunha tot reisgezel. Deze oud-soldaat, geboren in 1598, was in Portugal als lekebroeder in de Karmel getreden, met als kloosternaam Redemptus van het Kruis.

Nauwelijks op Sumatra aangekomen werd het gezelschap aangehouden. Men poogde hen onder dwang hun geloof in Christus te doen verloochenen; wie weigerde werd ter dood veroordeeld.

Terwijl hij in de gevangenis zat, ontzegde Dionysius zich de noodzakelijkste dingen in zijn naastenliefde voor anderen, die hij versterkte door zijn woorden, zijn hulp en zijn voorbeeld. Redemptus was een van de eersten die stierf, terwijl Dionysius als laatste martelaar werd, zoals hij zelf wenste, om de anderen te kunnen bijstaan. Hij werd op 29 november 1638 gedood door het zwaard.
 
Beide Karmelieten werden op 10 juni 1900 zalig verklaard door paus Leo XIII.
 
Deze gedachtenis is het feest voor de karmelbroeders-niet-priester.
 
In de 19de en 20ste eeuw hebben Vlaamse karmelieten in Zuid-India bijzonder goed stichtingswerk verricht. Twee van hen werden onlangs eerbiedwaardig verklaard: pater Adeodatus en Mgr. Benziger. Zij genieten een grote verering in die streken.

 

Standbeeld van de Zalige Dionysius in de kerk van zijn geboorteplaats Honfleur.

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven