6 november Zalige Eufrasius van het Kind Jezus 1897-1934

Cancienes, 8 Februari 1897 – Oviedo, 12 oktober 1934

Eufrasio Barredo Fernandez werd op 8 februari 1897 geboren in Cancienes (Asturië, Spanje). Zijn kindertijd en jeugd bracht hij grotendeels door onder voogdij van zijn grootvader. Daarna liep hij school bij de ongeschoeide karmelieten van Villafranca (Navarra). Hij trad in bij hen en legde de eeuwige geloften af op 18 maart 1922. Op 23 september van hetzelfde jaar werd hij tot priester gewijd en werd hij hoogleraar theologie en filosofie aan verscheidene hogescholen. Ondertussen oefende hij eveneens een vruchtbaar priesterambt uit.

Van 1926 tot 1928 verbleef hij in Polen om daar kloosters te stichten en de karmelspiritualiteit te verspreiden. Hij hield veel van dit land en met het leren van de moeilijke Poolse taal had hij dan ook geen probleem.
Het daaropvolgende jaar keerde hij terug naar Spanje en gaf hij opnieuw theologie in Oviedo. Tevens werd hij directeur van twee karmelitaanse tijdschriften. Hij verwierf een zekere bekendheid als auteur van boeken over theologie en over de geschiedenis van de ongeschoeide karmelieten. Op 8 mei 1933 werd hij verkozen tot prior.

Op 5 oktober 1934 barstte echter ook in Asturië de revolutie uit en bracht P. Eufrasius als prior eerst zijn broeders in veiligheid. Tijdens een poging om zelf te ontsnappen kwam hij echter zwaar ten val waarbij hij zijn heup ontwrichtte. Buren verborgen hem en deden hun best hem te verzorgen. Toen na enkele dagen zijn verwonding echter verergerde, werd hij noodgedwongen naar een ziekenhuis gebracht. Twee verplegers meldden aan het plaatselijke revolutionaire comité dat hij een katholiek priester was. Eufrasius werd opgepakt en ter dood veroordeeld. Tegen een muur van de Oude Markt van Oviedo werd hij geëxecuteerd. Vooraleer te sterven zei hij: “Kinderen, ik vergeef het jullie”. Daarna riep hij drie keer: “Lang leve Christus Koning!”.

Op 28 oktober 2007 werd Eufrasius van het Kind Jezus door paus Benedictus XVI zalig verklaard.

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven