5 december 1495 Zalige Bartholomeus Fanti

Bartholomeus Fanti (Mantua, geboortejaar onbekend – 5 december 1495), in 1452 tot priester gewijd in de Orde van de Karmel, bracht velen tot Gods Heilige Liefde en toewijding aan Maria. Gedurende 35 jaar was hij de spirituele vader en rector van de Broederschap van de Heilige Maagd Maria waarvoor hij de Regels en Statuten opstelde. Samen met  Joannes Soreth stichtte hij de Derde Orde van de Karmel.

Hij wordt vooral herinnerd voor zijn liefde voor de eucharistie en leidde een voorbeeldig leven van inwendig gebed, armoede, vrijgevigheid, nederigheid en trouwe dienst aan de Heer. Zijn liefde voor de eucharistie bracht hem tot de gewoonte om de gelovigen te zalven met de olie van de lamp van het Heilig Sacrament, waarvan wordt gezegd dat het genezingen en bekeringen tot gevolg had. En, natuurlijk, als een goede Karmeliet, was hij een hartstochtelijke zoon van de Maagd Maria, aan wie hij verschillende geschriften, preken, gebeden en meerdere devoties wijdde. Z. Bartholomeus Fanti was ook een begenadigd genezer. Volgens zijn biografen was hij een bescheiden, eenvoudig en zachtmoedig mens die op ieder die hij benaderde een diepe vrede wist over te brengen.

In 1793 werd zijn stoffelijk overschot, dat nog steeds intact was,  overgeplaatst naar de kapel van Santa Maria Incoronata in de kathedraal van San Marco te Mantua waar het zich nu nog steeds bevindt. Op 21 augustus 1909 werd Bartholomeus Fanti zalig verklaard door paus Pius X, uitzonderlijk niet vanwege het nodige mirakel hiervoor, maar uitsluitend steunend op de nog steeds intense en massale verering voor hem.

het Tabernakel in de Karmelkerk

 

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven