4 februari Zalige Marie-Eugène de l’Enfant Jésus 1894-1967

Henri Grialou werd geboren op 2 december 1894 in Aubin (Aveyron). Zijn vader stierf toen hij 10 jaar oud was en zijn moeder wijdde zich aan de opvoeding van haar vijf kinderen.
 
Henri voelde zich aangetrokken tot het priesterschap, studeerde eerst het Klein Seminarie en vervolgens het Groot Seminarie van het bisdom Rodez. In 1913 werd hij opgeroepen voor de militaire dienst en nam tijdens de Eerste Wereldoorlog als luitenant deel aan de verschrikkelijke veldslagen rond Verdun. Door zijn moedige optreden ontving hij de decoratie van het Légion d’Honneur en het Croix de Guerre. Op 27-jarige leeftijd hervatte hij zijn studie aan het seminarie en ontdekte na het lezen van “Abrégé de la vie de saint Jean de la Croix” zijn roeping voor de Karmel.
 
Hij werd priester gewijd op 4 februari 1922 in Rodez en trad op 24 februari in het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten te Avon waar hij de naam Marie-Eugène de l’Enfant Jésus aannam. Na een paar jaar in Lille werd P. Marie-Eugène benoemd in de buurt van Tarascon en vervolgens in Agen.
 

 
In 1929 ontmoet hij drie jonge vrouwen die een leven van intens gebed willen leiden terwijl ze een professionele activiteit bleven uitoefenen. Zo werd in 1932 een groep in Venasque opgericht die het seculiere instituut van Notre Dame de Vie zou worden. Tijdens zijn werkzaamheden bij deze stichting, voerde P. Marie-Eugène een meervoudig apostolaat en bekleedde verschillende leidinggevende functies in de orde van Ongeschoeide Karmelieten. Hij bezocht missies en steunde kloosters in de Filippijnen, Macao, het Midden-Oosten, Vietnam, Mexico en Canada.
 
Marie-Eugène de l’Enfant Jésus was niet alleen een man van de daad maar tevens een groot mysticus en voelde zich zeer aangetrokken tot de H. Geest. Op paasmaandag, 27 maart 1967, overleed hij aan een zware longontsteking.
 
Henri Grialou raakte vooral bekend door zijn boek “Je veux voir Dieu”, vertaald als “Ik wil God zien”, uit 1947 over de rijkdom van de Teresiaanse Spiritualiteit en waarin hij veel aandacht besteedt aan de mystieke ervaringen van H. Teresa van Avila.
 
Na de miraculeuze genezing van een baby, toegeschreven aan zijn tussenkomst, werd Marie-Eugène de l’Enfant Jésus door paus Franciscus op 16 november 2016 zalig verklaard. Hij wordt herdacht op 4 februari, dag van zijn priesterwijding.

 

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven