Beschouwing voor de veertigdagentijd 2019 – P Prior

Vasten en boeten zijn twee woorden die klassiek bij de veertigdagentijd horen.

Vasten is een Middelnederlands woord voor vastmaken, vasthouden. Zo is de veertigdagentijd een periode om ons leven weer helemaal vast te maken aan de Verrezen Heer, om te leren vasthouden aan Hem en meer vrij te worden van al het andere. Met de vragen: heeft de Heer prioriteit in mijn leven? Heeft Hij zeggingskracht over mij? Mag Hij mee bepalen wat ik denk, wil en doe? Mag Hij mijn houvast zijn in de moeilijkheden?

Boeten betekent: herstellen, o.a. boeten van visnetten: vissers herstellen de gescheurde netten door de losgekomen draden weer aan elkaar te knopen. Boeten is dus herstel, heling, bijeenbrengen wat uit elkaar ligt. Zo is de veertigdagentijd een periode om ons netwerk te bekijken. Hoe staat het met mijn verbondenheden met medemensen op korte en lange afstand? Hoe is mijn relatie met mijzelf, met de dingen, met de natuur? Waar kan ik meer respect in beleven? Welke losgelaten draad kan ik terug aanknopen of versterken?

Door vasten en boeten kunnen we nieuw leven laten binnenstromen in ons wezen tot vreugde van onszelf en van de anderen. En God zag dat het heel goed was…

 

 

Download hier onze folder voor de 40dagentijd en Pasen 2019

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven