VASTENRETRAITE : 5 miniconferenties rond Thérèse van Lisieux

Op de 5 eerste zondagen van de veertigdagentijd (26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart 2023) is er telkens om 17u een vesperdienst in de Karmelietenkerk gevolgd door een korte conferentie in de Teresazaal die ook gestreamd wordt. Er worden blaadjes uitgereikt met teksten en vragen om daarmee te werken tijdens de week. Zowel de fysieke bijeenkomsten als de digitale opnames zijn gratis te volgen; er is wel mogelijkheid tot vrije bijdrage. Ook na afloop blijven de conferenties beschikbaar op de website. 
 

De live stream video’s zal u kunnen volgen via deze link telkens om 17u30.
Na elke conferentie kan u hier op deze pagina een blaadje downloaden met gedachten en vragen voor persoonlijke verwerking.

 

  1. zondag 26 februari 2023 : Pater Piet Hoornaert ocd
    Thérèse : “Ik werd serieus beproefd in mijn geloof”.
    → Video   en    → Persoonlijke verwerking
     
  2. zondag 5 maart 2023 : Pater Piet Hoornaert ocd
    Thérèse : “Wat je ook hebt uitgespookt, God blijft je gaarne zien”.
    → Video   en    → Persoonlijke verwerking
     
  3. zondag 12 maart : Elien Loobuyck
    “De invloed van de Mariale spiritualiteit van Thérèse van Lisieux op Vaticanum II”  (Lumen Gentium, hoofdstuk VIII.)
    → Video   en    → Persoonlijke verwerking
     
  4. zondag 19 maart 2023 : Pater Piet Hoornaert ocd
    Thérèse : “Weet je hoe het me tóch lukte om mijn medemens lief te hebben?”
    → Video   en    → Persoonlijke verwerking
     
  5. zondag 26 maart 2023 : zr Carmela ocd (karmel Vilvoorde)
    Thérèse van Lisieux: patrones van de missies. 
    → Video   en    → Persoonlijke verwerking
     

 

UITNODIGING tot PERSOONLIJKE VERWERKING met de video’s van onze Vastenretraite ‘Thérèse 2023’

 

Jubileumjaar Thérèse van Lisieux
 
Marie-Françoise Thérèse Martin (1873-1897) groeide als de heilige Thérèse van Lisieux uit tot een van de bekendste en populairste heiligen van de 20ste eeuw. Zij werd geboren in het Normandische stadje Alençon. Vanaf haar vroege puberteit was zij overtuigd van haar roeping om kloosterling te worden en het liefst ook tot een heilige uit te groeien. Zij wilde intreden bij het Karmelietessenklooster in Lisieux, net als twee zussen voor Thérèse hadden gedaan en een derde zus na haar deed. Ze was nog maar vijftien jaar toen ze als postulante haar kloosterleven begon, met speciale toestemming van de lokale bisschop omdat zij daar eigenlijk te jong voor was. Op 24-jarige leeftijd werd bij Thérèse tuberculose geconstateerd, waaraan ze uiteindelijk overleden is. Haar laatste woorden waren: “Mijn God, ik hou van je”.
 
Thérèse van Lisieux veroverde kort na haar dood de wereld met de publicatie van de
geestelijke autobiografie die zij schreef: ‘Het verhaal van een ziel’. Het boek verscheen in meer dan vijftig talen en werd een bestseller. Na haar heiligverklaring in 1925 riep paus Johannes Paulus II in 1997 Thérèse van Lisieux uit tot kerkleraar.
 
Bij gelegenheid van haar 150ste geboortejaar wil de Unesco de heilige Thérèse van Lisieux in 2023 herdenken, mede vanwege haar grote culturele betekenis. Ook in België zullen allerlei activiteiten plaatsvinden. Internationale solidariteit, vrede en de positie van de vrouw zullen daarbij vaste thema’s zijn. Voor meer informatie: www.therese2023.be

www.therese2023.be
Thérèse2023 aanbod in Karmel Gent

 

Miniconferenties tijdens de Veertigdagentijd 2023
 
In de Veertigdagentijd biedt de Vlaamse Karmel een vijftal miniconferenties over Thérèse van Lisieux in de Teresazaal van het Karmelietenklooster in Gent. De conferenties zijn ook digitaal te volgen via streaming. Het is de eerste keer dat de volledig gerenoveerde grote conferentiezaal in het klooster voor deze ‘online’ programmering wordt gebruikt. De miniconferenties maken deel uit van de activiteiten van de Vlaamse Karmel in het kader van het door de Unesco uitgeroepen jubileumjaar rond de figuur van de heilige Thérèse van Lisieux, die in 2023 honderdvijftig jaar geleden geboren werd.
 
De miniconferenties vinden plaats na de viering van de Vespers in de kloosterkerk van de Gentse Karmel (Burgstraat 46) en duren circa twintig minuten. De Vesperviering begint om 17.00 uur en de aansluitende conferenties starten rond 17.30 uur. Wie de conferenties online wil volgen, kan hiervoor terecht op de website www.karmelgent.be. Zowel de fysieke bijeenkomsten als de digitale opnames zijn gratis te volgen; er is wel mogelijkheid tot vrije bijdrage. Ook na afloop blijven de conferenties beschikbaar op de website van de Gentse Karmel.

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven