Zondag 15 januari Pontificale Eucharistieviering met Mgr. Lode Van Hecke ter opening van het Unesco-jaar Thérèse 2023, Lunchconcert met het koor Psallentes

Zondag 15 januari 2023

10u00 Pontificale Eucharistieviering met Mgr. Lode Van Hecke en het projectkoor Psallentes, ter opening van het Unesco-jaar Thérèse 2023.
11u30 Aperitief in de pandgang 
14u Lunchconcert Psallentes – kaarten 10 euro p.p.
 
Zie ook het persbericht ‘Pontificale opening Thérèse-jaar’ onderaan deze pagina. 

 

→ Meer info over het concert door Psallentes om 14u in de kerk.

 

 

PERSBERICHT
 
Pontificale opening Thérèse-jaar
 
Met een feestelijke eucharistieviering waarin de bisschop van Gent, mgr. Lode Van Hecke voorgaat, opent de Vlaamse Karmel op zondag 15 januari het speciale jaar dat de VN-organisatie Unesco heeft uitgeroepen rond de figuur van Thérèse van Lisieux, de nog steeds populaire Franse Karmelietes die 150 jaar geleden geboren werd. Het komende jaar vinden verschillende activiteiten plaats, met bijzondere aandacht voor thema’s als internationale solidariteit, vrede, de positie van de vrouw en de culturele betekenis van Thérèse. Het gerenommeerde koor Psallentes zorgt voor de muzikale ondersteuning van de viering op 15 januari. 
 
De pontificale eucharistieviering in de Karmelietenkerk aan de Burgstraat begint om 10.00 uur. Aansluitend zijn alle bezoekers welkom voor een aperitief in de pandgang van het klooster. Om 14.00 uur verzorgt Psallentes, een projectkoor dat is gespecialiseerd in Oude Muziek, een extra lunchconcert in de kloosterkerk. Kaarten voor dit concert kosten 10 euro per stuk (verkoop voor aanvang bij de kerk). De eucharistieviering is vrij toegankelijk. 
 
Balletvoorstelling
 
De Karmelieten van Brugge geven het startschot voor hun activiteiten op zondag 26 februari met een oecumenische gebedsviering in de kathedraal van de West-Vlaamse Kunststad. De komende tijd is er in de Vlaamse Karmel onder meer een foto expositie uit Lisieux te zien, vinden er lezingen en retraites plaats en volgt in de zomer een bijzondere balletvoorstelling rond de figuur van Thérèse. In september komt het reliekschrijn van de heilige Thérèse naar Vlaanderen. De Vlaamse Karmelieten werken voor dit gedenkjaar samen met een speciaal comité van de basiliek van Koekelberg in Brussel (zie https://therese2023.be). 
 
Thérèse van Lisieux
 
Marie-Françoise Thérèse Martin (1873-1897) groeide als de heilige Thérèse van Lisieux uit tot een van de bekendste en populairste heiligen van de 20ste eeuw. Zij werd geboren in het Normandische stadje Alençon. Vanaf haar vroege puberteit was zij overtuigd van haar roeping om kloosterling te worden. Zij wilde intreden in het Karmelietessenklooster te Lisieux (Normandië), net als twee zussen voor Thérèse hadden gedaan en een derde zus na haar deed. Ze was nog maar vijftien jaar toen ze haar kloosterleven begon, met speciale toestemming van de lokale bisschop omdat zij daar eigenlijk te jong voor was. Op 24-jarige leeftijd werd bij Thérèse tuberculose geconstateerd, waaraan ze uiteindelijk overleden is. Haar laatste woorden waren: “Mijn God, ik hou van Je”.
 
Populair
 
Thérèse van Lisieux veroverde kort na haar dood de wereld met de publicatie van de geestelijke autobiografie die zij schreef: ‘Het verhaal van een ziel’. Het boek verscheen in meer dan vijftig talen en werd een bestseller. Na haar heiligverklaring in 1925 riep paus Johannes Paulus II in 1997 Thérèse van Lisieux uit tot kerkleraar. Nog steeds is er in vrijwel iedere Franse parochiekerk een beeld van Thérèse te vinden en wordt zij in de internationale gemeenschap van de Karmel gekoesterd als een van de meest geliefde heiligen van de kloosterorde. Ook buiten katholieke kringen geniet Thérèse veel populariteit. 
 
Einde bericht
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, communicatie adviseur van de Vlaamse Karmel, op tel. 00 31 6 131 621 36 of via janwillemwits@gmail.com

 

 

www.therese2023.be
Thérèse2023 aanbod in Karmel Gent

 

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven