Liefde heet ons welkom. 16 oktober 2021

Begeleider : P. Dick Cobben ocd (Karmel Nederland)

 

Een nieuw verstaan van onze geloofstraditie wordt mogelijk, wanneer wij op zoek gaan naar een gemeenschappelijke noemer in de inzichten van de grote mystici, zoals Gregorius van Nyssa, Teresa van Avila, Johannes van ’t Kruis, Julian van Norwich, Teilhard de Chardin e.a. en deze verbinden met eigentijdse ervaringen.

De herontdekking van de mystiek neemt zo sterk toe dat de Duitse theoloog Karl Rahner onlangs zei: “De christen van de toekomst zal een mysticus zijn of hij zal er niet meer zijn.”
Wat bedoelde hij hiermee? Dat geloof zonder levende ervaring snel verdampt of versteent. Het gaat om ervaringen van liefde, schoonheid, genade, die in ieders leven op unieke wijze kunnen plaatsvinden. Zonder die ervaringen wordt het geloof louter een zaak van het hoofd. De grote geloofswaarheden blijven krachteloos, tenzij deze een meest persoonlijk innerlijke ervaring worden en derhalve uitdrukking vinden in de leefwijze van die mens. Naast de genoemde inzichten gaat de aandacht op deze conferentiedag uit naar deze bezielende ervaringen, die ons een hart onder de riem kunnen steken.

 
P. Dick Cobben
Na 17 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs begon P. Dick aan zijn theologie studie aan de katholieke universiteit voor theologie te Amsterdam (K.T.U.A.), die later is opgegaan in die van Utrecht. Nog voor de afronding van de studie in 1996 begon hij zijn postulaat en noviciaat bij de karmelieten in Nederland.
In het jaar 2000 deed hij zijn Plechtige Professie en werd in 2001 tot priester gewijd. Van 2011 tot 2017 vervulde hij de functie van provinciaal, gelijklopend met de termijnen waarin P. Roeland provinciaal was, hetgeen de basis legde voor regelmatige uitwisseling met de Vlaamse Provincie. In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in het geven van geestelijke begeleiding en het houden van lezingen in binnen- en buitenland.

 

• Gedeeltelijk in stilte, kans tot uitwisseling 
• Onthaal vanaf 9u30 – start 10u00 
• Verblijfskosten incluis honorarium en warm middagmaal: € 55,00
• Minimum aantal deelnemers: 12 personen

Inschrijven kan via: Het Rustpunt: info@rustpunt.net
tel 09 225 95 71
www.hetrustpunt.com

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven