“Langs de wegen van het klooster.” Leerschool in karmelitaanse spiritualiteit: Johannes van het Kruis 13-14 december 2019

Leerschool in de Karmelitaanse spiritualiteit. Begeleider: P. Paul De Bois

In een sfeer van rust en stilte laten we ons vormen door de belangrijke items uit het charisma van de Karmel. Wat kloosterlingen al eeuwenlang binnen het kader van een kloosterroeping beleven heeft nog niets aan actualiteit verloren. Nog steeds zijn stilte, lezing, eenzaamheid, rust en gebed waarden waarnaar vele mensen op zoek zijn. Samen willen we ons laten inspireren vanuit een karmelitaanse invalshoek. We doen dit via inleidingen, samen van gedachten wisselen en ook samen bidden en eucharistie vieren.

Voorbeelden zijn belangrijk om ons op weg te zetten. Gedurende elk van deze tweedaagse vormingssessies laten we ons inspireren door grote figuren van de Karmel. Telkens staan ze garant voor een boeiende levenswandel. Ze geven ons bovendien inzicht in hun manier om met God verbonden te leven. Niet met grote en moeilijke uiteenzettingen, maar heel concreet via hun eigen levenservaring. Elk van deze heiligen zal je meenemen om je eigen verhaal met God verder te schrijven.

Edith Stein – Zuster Teresia Benedicta a Cruce 8 – 9 augustus 2019 : door Pater Paul De Bois
Thérèse van het Kind Jezus (Lisieux)  4 – 5 oktober 2019 : door Pater Lukas Martens
Teresia van Jezus (Avila)  15 – 16 oktober 2019 : door Pater Paul De Bois
Elisabeth van de Drie-eenheid   8 – 9 november 2019 : door Pater Paul De Bois

Johannes van het Kruis  13 – 14 december 2019 : door Pater Paul De Bois 

Samen met Teresia van Avila is hij mee hervormer van de Karmelorde. Zijn geschriften behoren tot de grote Spaanse wereldliteratuur. Enkele van zijn teksten zullen we samen doornemen. Maar je kent iemand nog niet door enkel zijn teksten te lezen. Men moet de teksten telkens weer terug plaatsen in hun historische context. Lijkt Johannes van het Kruis bij het eerste aanvoelen een moeilijke auteur…dan zal hij je vlug weten te boeien want we maken hier kennis met een groot mysticus en een uitzonderlijk begaafd man: gevoelig voor schoonheid, voor de natuur, voor het woord…voor de liefde.

P. Paul De Bois

is geboren in 1959 en in de Karmel ingetreden in 1981. Hij woont momenteel te Gent. Hij is provinciale overste. Daarvoor meerdere keren plaatselijke overste en provinciaal raadslid. Meer dan twintig jaar lang heeft hij zich als karmeliet ingezet in de parochiepastoraal. Een grote uitdaging blijft voor hem hoe de karmelspiritualiteit verbinden aan concrete pastorale inzet.

Ter info: 

 • Sfeer van stilte.
• Onthaal: eerste dag tussen 10u en 10u30. 
• Einde: tweede dag met de eucharistieviering of met het vieruurtje.
• Verblijfskosten incluis honorarium: € 135,00

Inschrijven via: Het Rustpunt: info@rustpunt.net 
tel 09 225 95 71

 

14 december Heilige Johannes van het Kruis 1542-1591 : een levensschets

 

Overzicht van de komende retraites door onze paters in het Rustpunt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven