Brief van pater Reimond bij het hoogfeest van Maria van de berg Karmel

16 juli 2022

Beste broer en zus van onze Karmel-familie,
 
Maria, je Moeder van de Karmel leeft als de stille getuige van het lijden van haar geliefde Zoon. Je ontmoet Hem in de warme gloed van je 16 juli Eucharistie. De standvastige Maria onder het kruis krijgt van Jezus de opdracht om voor u karmel-leerling(e) ‘moeder’ te zijn, u te leren nadenken. Dan kan de heilige Geest werkzaam zijn in u. Onthaal je Moeder in je hart. Je verhouding met Haar geeft je inspiratie en steun. Je ontdekt dat je gekend en geliefd bent door de Heer zelf, nooit alleen gelaten voor jezelf. Maria helpt je naar Christus te luisteren, Hem steeds meer te leren kennen en Hem te volgen onder andere op het pad van dienstbaarheid voor elkaar. Maria is voor u een intieme en zorgzame aanwezige. Je legt de knopen van je leven in de handen van de Moeder van Jezus. Zij zal ervoor zorgen dat ze ongedaan worden gemaakt. Het is genoeg om geloof te hebben.
 
Maria helpt u naar Christus te luisteren. Ze geeft je inspiratie en steun. Met haar vriendelijk gezag leer je steeds meer Christus kennen en volgen op je pad van dienstbaarheid. Maria is daarbij je tochtgenote. Ze is vrij van zichzelf, omdat ze in haar nederigheid weet dat ze alles van God ontvangt. Ze helpt u om je open te stellen voor Gods aanwezigheid. Je doet het met geduld en volharding. Je verzorgt daarom je gebedsleven. Want je bidden is van levensbelang. In je Salve Regina noem je haar “ons leven”. Maria is zo verenigd met Christus en zo dicht bij u dat er niets beters is dan je leven in haar handen te leggen en haar te erkennen als je leven, je zachtmoedigheid en je hoop.
 
In je verbondenheid met haar en met elkaar blijf je bidden om vrede. Je vertrouwt Rusland en Oekraïne, de Kerk en de hele mensheid toe aan de Moeder van God en uw Moeder. Je gelooft dat er een vervulling zal zijn voor alles wat de Heer tot Maria heeft gezegd. Dit gebeurt ondanks de onvoorspelbare omwegen van Gods paden. Je liefde tot Maria brengt u onopgemerkt tot het blij verdragen, erkennen en beminnen van vele beproevingen en kruisen. Je bidt je rozenkrans met authenticiteit. Je gebed brengt vrede en verzoening. Titus Brandsma zei in Dachau “dat Maria ons moet helpen en bijstaan, want als zij haar hand over ons uitstrekt dan kunnen we veel verdragen”. Zo brengt de Koningin van de Vrede door je gebed harmonie in je hart en in de hele wereld.
 
Als hedendaagse mens zoek je naar de zin van het leven. Je hebt grote geestelijke honger. Je geduld, vriendelijkheid en zachtmoedigheid is nodig. Je komt vaak bij God via de uitgestoken hand van Moeder Maria. Dat is de simpelste, snelste en veiligste weg naar Jezus. In Maria wordt je weer klein kind. Je bent in staat om het mysterie van de Drie-ene liefde binnen te gaan. Je ziet Maria steeds meer als een universele moeder die klaarstaat voor iedereen, gelovig of niet. Ze is je beschikbare moeder, de eeuwig verbindende figuur tussen hemel en aarde. Zij loopt altijd aan je zijde. Ze heeft de diepste beproevingen in de hele menselijke geschiedenis doorstaan. Je leert van haar dat alleen God de bron van hoop is die nooit teleurstelt.
 
Je vertrouwt daarom je leven aan Maria toe, want ze is zo verenigd met de Heer en zo dicht bij u. Elke zaterdag beleef je dat. Je beseft hoe Maria gelovig standvastig bleef de hele zaterdag na de dood van haar goddelijke Zoon en hoe zij je nu voorbereidt om de vruchten van je arbeid te plukken op zondag, de dag van de opstanding. Ook je dagelijks Angelusgebed verzorg je. Je leeft in verbondenheid met Jezus Christus, onder het liefdevolle toezicht van Maria. In deze julimaand vier je woensdag de 20ste de profeet Elia met wie je onze oorsprong op de Berg Karmel gedenkt. En woensdag de 27ste juli vier je Titus Brandsma, nu als heilige. Die maand juli is wel bijzonder en je bent er zeker van dat Maria over u waakt. Mede in naam van pater provinciaal wens ik je op je hoogfeest van Onze Lieve Vrouw van de Karmel: bescherming en vreugde.
 
Je medebroeder Reimond
 
Pater Reimond Hoornaert, verantwoordelijke van het mariaal apostolaat,
050/44.38.88 reimond.hoornaert@telenet.be Ezelstraat 28, B 8000 Brugge
 

Keramieken bas-reliëf door kunstenaar Adam Kossowski

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven