Vlaamse Karmel lanceert multimediale roepingensite MYSTICUSWORDEN.BE

De Karmelieten bieden een kloosterstage aan ‘COME AND SEE’ vanaf december 2023 in Karmel Brugge

 

De Vlaamse Karmelieten hebben een multimediale website ontwikkeld die speciaal bedoeld is voor mensen met belangstelling voor het kloosterleven in de Karmel: www.mysticusworden.be Voor zover bekend is de Karmel daarmee de eerste kloosterorde in Vlaanderen met een dergelijke roepingensite.
 
Steeds vaker begint de zoektocht naar een mogelijke roeping op de digitale snelweg. Ook krijgen de Vlaamse Karmelieten in toenemende mate te maken met belangstellenden uit het buitenland. Met dit digitale aanbod voor kloosterkandidaten spelen de Vlaamse Karmelieten hierop in. “Een folder achter in de kerk volstaat niet meer”, aldus pater Paul De Bois. Zie onderstaand persbericht voor meer informatie en bezoek ook www.mysticusworden.be die is ontwikkeld in samenwerking met het Gentse productiehuis Het Bataljon. 
 

Onderaan deze pagina staan getuigenissen over “Mysticusworden.be”
 
PERSBERICHT
 
GENT, 7 februari 2023
 
“Grote belangstelling voor Karmelitaanse onlinecursus rond mystiek”
 
Zo’n driehonderd belangstellenden hebben zich aangemeld voor de onlinecursus over mystiek die wordt aangeboden door de Vlaamse Karmel. De vierdelige cursus maakt deel uit van de website www.mysticusworden.be, waarmee de Karmelieten mogelijke kandidaten en andere belangstellenden voor het leven in hun kloosterorde willen informeren. Provinciaal overste Paul De Bois is aangenaam verrast door het succes van de digitale campagne: “Dit onderstreept dat de honger naar geestelijk voedsel nog steeds groot is, maar soms vraagt om een ander kanaal om mensen te bereiken dan we gewend zijn.”
 
De multimediale website mysticusworden.be werd eind december 2022 gelanceerd. Bezoekers kunnen kennismaken met het leven in de kloosterorde van de Karmel. Naast schriftelijke informatie over de spiritualiteit van de Karmel, de dagorde in het klooster en de geschiedenis van de Karmelieten bevat de website ook video’s met interviews met kloosterlingen en impressies van de Karmel in Brugge, het vormingshuis van de orde. Het proces van kennismaking en onderscheiding voor kandidaten voor het Karmelitaanse kloosterleven wordt eveneens toegelicht. 
 
Nieuwsbrief
 
Op de website is ook de eerste aflevering te zien van de 4-delige cursus over de Karmelitaanse spiritualiteit, verzorgd door pater Paul De Bois. Abonnees op de Nieuwsbrief bij de website ontvangen de overige afleveringen via hun mail. De Nieuwsbrief bevat meer achtergrondinformatie over de Karmel, inspirerende teksten en boeiende of verrassende ‘weetjes’ zoals de onderdelen van het habijt dat de heilige Thérèse van Lisieux droeg en de theorie van de Vlaamse kunsthistoricus en schrijver van de ‘Encyclopedie van de friet’, Paul Ilegems dat de heilige Teresa van Avila de ‘uitvinder’ zou zijn geweest van de friet. Teresa van Avila leidde in de 16de eeuw een hervormingsbeweging binnen de kloosterorde, waaruit de zogeheten ongeschoeide karmelieten zijn ontstaan waar ook de Vlaamse Karmel deel van uitmaakt. 
 
Roeping
 
De Karmelieten zijn, voor zover bekend, de eerste kloosterorde in Vlaanderen die een aparte website voor kloosterkandidaten introduceren. Een extra aanleiding voor dit digitale kanaal is de groeiende belangstelling vanuit het buitenland voor het leven van de Vlaamse Karmel. “Normaliter begint een roeping vaak met een weekend in een van onze kloosters maar als je in Afrika of Azië woont, wip je niet voor een paar dagen op en neer naar Vlaanderen. Nu kunnen kandidaten toch alvast wat kennismaken”, aldus pater Paul De Bois. De Vlaamse Karmel verwelkomt dit jaar tenminste drie kandidaat-kloosterlingen uit Nigeria en Vietnam. 
 
Digitale aanbod
 
De kloosterlingen willen hun digitale aanbod de komende tijd verder uitbreiden, onder meer door het ‘streamen’ van retraites en lezingen vanuit het klooster in Gent dat daarvoor nu volledig wordt geëquipeerd. Pater Paul De Bois: “Kloosterlingen hebben altijd gezocht naar een goede balans tussen het vasthouden aan een eeuwenoud levensritme en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Internet biedt veel mogelijkheden om bestaande en nieuwe doelgroepen te bereiken, te boeien en te binden. Het succes van dit digitale initiatief maakt de behoefte daaraan evident.” Ook sommige andere kloosterordes timmeren hard aan hun digitale snelweg om inspiratie en geestelijke vorming te ontsluiten. “Juist omdat internet 24 uur per dag ‘aan’ staat, kunnen plekken voor stilte en bezinning een aantrekkelijke pauzeplaats bieden voor digitale zoekers”, aldus Paul De Bois. 
 
Einde bericht
 
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Karmel op 00 31 6 131 621 36 of via janwillemwits@gmail.com

 


 
PERSBERICHT
 
Gent, 29 december 2022
 
Vlaamse Karmel lanceert multimediale roepingensite
 
De Vlaamse Karmelieten introduceren een speciale website voor mensen met belangstelling voor het kloosterleven van de Karmel – een primeur in Vlaanderen. “Steeds vaker begint de oriëntatie op een mogelijk leven in het klooster op de digitale snelweg. Een poster achter in de kerk of een folder volstaat daarom niet meer. Ook komen wij steeds vaker in contact met kandidaten uit het buitenland. Die kunnen we nu een beter beeld geven van het leven in de Vlaamse Karmel”, aldus provinciale overste pater Paul De Bois ocd over het digitale initiatief. De multimediale website www.mysticusworden.be bevat ook een cursus over de spiritualiteit van de Karmel en video’s die een inkijkje geven in het Karmelietenklooster in Brugge. 
 
Pater Paul De Bois: “De ‘belofte’ van de website dat we je kunnen vormen tot een mysticus moet je natuurlijk verstaan met een knipoog. Er bestaan geen opleidingen voor mystici en het is bovenal geen eigen prestatie maar een geschenk van God. We kunnen in het klooster wel een vruchtbaar kader aanbieden om je relatie met God te voeden en te versterken. De naam van de website is vooral bedoeld om nieuwsgierigheid op te wekken. En mogelijk komen mensen die meer willen weten over mystiek maar de Karmelieten (nog) niet kennen, nu ook bij ons terecht. Dat kunnen eveneens mensen zijn met een andere roeping dan die voor het kloosterleven.”  
 
Opendeurdag
  
Het digitale initiatief van de Karmel komt in een tijd dat er nog weinig roepingen voor het religieuze leven in Vlaanderen lijken te bestaan. Daar zal ook onbekendheid met het kloosterleven een rol bij spelen. “Wanneer mensen bij ons over de vloer komen, bijvoorbeeld als gast of tijdens een Opendeurdag, dan zijn zij altijd onder de indruk van de stilte, het gebouw en onze levensstijl. Met deze website kunnen we 24 uur per dag onze deuren openzetten. En daarbij hebben we geen schroom om ook te wijzen op de mogelijkheid om je als kloosterling bij ons aan te sluiten”, aldus pater Paul De Bois. 
 
Tweetalig
 
Er is bewust gekozen voor een tweetalige website (Nederlands en Engels). De laatste jaren hebben de Vlaamse Karmelieten nogal wat belangstelling van buitenlandse kandidaten en beginnen de kloosters zich steeds meer te ontwikkelen tot multiculturele gemeenschappen. Die trend is ook bij andere kloosterorden in Vlaanderen zichtbaar. Begin 2023 beginnen drie kandidaten (twee uit Nigeria en één uit Vietnam) met hun traject van vorming en onderscheiding in het Karmelietenklooster in Brugge en er zijn contacten met andere belangstellenden. Paul De Bois: “Deze kandidaten kunnen meestal niet even een weekend langskomen om een indruk te krijgen van ons leven. Nu kunnen we hen een veel beter beeld geven van onze gemeenschap. Dat doen we op een sobere en realistische manier. We hebben geen reclamefilmpjes gemaakt.” 
 
Friet
 
Naast het bezoek van de website kunnen mensen zich opgeven voor een maandelijkse digitale nieuwsbrief. Zij ontvangen dan steeds een nieuwe aflevering van de videoserie over de Karmelitaanse spiritualiteit, meer informatie over bijzondere Karmelieten, inspirerende teksten en een praktische oefening voor thuis. Ook bevat iedere nieuwsbrief een bijzonder ‘weetje’, zoals de theorie van de Vlaamse kunsthistoricus Paul Ilegems dat de Spaanse Karmelietes en kloosterhervormster Teresa van Avila tevens de ontdekster van de friet zou zijn geweest. 
 
Productie
 
De multimediale website met video’s is ontwikkeld door het Gentse productiehuis Het Bataljon. Voor het concept en de eindredactie zorgde Jan-Willem Wits, communicatieadviseur van de Vlaamse Karmel. 
 
Voor meer informatie en/ of interviewverzoeken voor pater Paul De Bois kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, communicatieadviseur van de Vlaamse Karmel, op tel. 00 31 6 131 621 36 of via janwillemwits@gmail.com

www.mysticusworden.be
 
Getuigenissen over mysticusworden.be
 
“Het is een Gods geschenk om de ‘levende’ monniken aan het woord te hebben over hun contemplatief leven en over de spiritualiteit en mystiek van de Karmel”
 
“Een hoogst interessant en relevant thema, met trouwens een uitmuntend introductiefilmpje en hoogst uitnodigende webpagina!”
 
“Het was lange tijd te stil om mij heen, en het is de hoogste tijd mijn liefde voor de Karmel in al zijn facetten weer goed voedsel te geven.”
 
“Graag zou ik in jullie voetsporen treden en een kleine mysticus worden.”
 
“Met veel deugd heb ik geluisterd naar uw eerste video en na reeds enkele geschriften gelezen te hebben van de Heilige Theresia’s en Johannes van het Kruis is mijn interesse alleen maar verhoogd !Wat een prachtige website hebt u gemaakt.”
 
“Ik ben onder de indruk van de eerste editie! Wat dapper dat jullie dit durven.”
 
“De eerste video die ik beluisterde, sprak mij meteen aan.”
 
“Wat fijn dat dit komt!”
 
“Hoewel wij geen kloosterroeping hebben (we zijn al 55 jaar gehuwd), hebben wij wel belangstelling voor de nieuwsbrief en voor de cursus over mystiek die gegeven gaat worden.”
 
“Met veel interesse heb ik website van ‘Mysticus worden’ bekeken. Mooi in zijn geschonken eenvoud.” 
 
“Ik ben erg getroffen door het  filmpje van pater De Bois.”
 
“Ik ben zoekende naar de liefde Gods.”
 
“Wat een inspirerende video over mystiek!”
 
“Ik heb de eerste video bekeken en ben erg geïnteresseerd. Jammer dat uw klooster voor mij zo ver is, maar op deze manier kan ik me toch verbonden voelen.”
 
“Wat ik lees en hoor op uw website spreekt mij bijzonder aan. Het is precies de inspirerende informatie die ik nu behoef.” 
 
“Ik denk niet dat ik een mysticus word, maar ik heb wel interesse om meer over uw levenswijze te weten te komen. Leuk dat het digitaal kan.”
 
www.mysticusworden.be

 

De Karmelieten bieden een kloosterstage aan ‘COME AND SEE’ vanaf december 2023 in Karmel Brugge

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven