Vlaamse Karmel lanceert multimediale roepingensite MYSTICUSWORDEN.BE

De Vlaamse Karmelieten hebben een multimediale website ontwikkeld die speciaal bedoeld is voor mensen met belangstelling voor het kloosterleven in de Karmel: www.mysticusworden.be Voor zover bekend is de Karmel daarmee de eerste kloosterorde in Vlaanderen met een dergelijke roepingensite.
 
Steeds vaker begint de zoektocht naar een mogelijke roeping op de digitale snelweg. Ook krijgen de Vlaamse Karmelieten in toenemende mate te maken met belangstellenden uit het buitenland. Met dit digitale aanbod voor kloosterkandidaten spelen de Vlaamse Karmelieten hierop in. “Een folder achter in de kerk volstaat niet meer”, aldus pater Paul De Bois. Zie onderstaand persbericht voor meer informatie en bezoek ook www.mysticusworden.be die is ontwikkeld in samenwerking met het Gentse productiehuis Het Bataljon. 
 

 
PERSBERICHT
 
Gent, 29 december 2022
 
Vlaamse Karmel lanceert multimediale roepingensite
 
De Vlaamse Karmelieten introduceren een speciale website voor mensen met belangstelling voor het kloosterleven van de Karmel – een primeur in Vlaanderen. “Steeds vaker begint de oriëntatie op een mogelijk leven in het klooster op de digitale snelweg. Een poster achter in de kerk of een folder volstaat daarom niet meer. Ook komen wij steeds vaker in contact met kandidaten uit het buitenland. Die kunnen we nu een beter beeld geven van het leven in de Vlaamse Karmel”, aldus provinciale overste pater Paul De Bois ocd over het digitale initiatief. De multimediale website www.mysticusworden.be bevat ook een cursus over de spiritualiteit van de Karmel en video’s die een inkijkje geven in het Karmelietenklooster in Brugge. 
 
Pater Paul De Bois: “De ‘belofte’ van de website dat we je kunnen vormen tot een mysticus moet je natuurlijk verstaan met een knipoog. Er bestaan geen opleidingen voor mystici en het is bovenal geen eigen prestatie maar een geschenk van God. We kunnen in het klooster wel een vruchtbaar kader aanbieden om je relatie met God te voeden en te versterken. De naam van de website is vooral bedoeld om nieuwsgierigheid op te wekken. En mogelijk komen mensen die meer willen weten over mystiek maar de Karmelieten (nog) niet kennen, nu ook bij ons terecht. Dat kunnen eveneens mensen zijn met een andere roeping dan die voor het kloosterleven.”  
 
Opendeurdag
  
Het digitale initiatief van de Karmel komt in een tijd dat er nog weinig roepingen voor het religieuze leven in Vlaanderen lijken te bestaan. Daar zal ook onbekendheid met het kloosterleven een rol bij spelen. “Wanneer mensen bij ons over de vloer komen, bijvoorbeeld als gast of tijdens een Opendeurdag, dan zijn zij altijd onder de indruk van de stilte, het gebouw en onze levensstijl. Met deze website kunnen we 24 uur per dag onze deuren openzetten. En daarbij hebben we geen schroom om ook te wijzen op de mogelijkheid om je als kloosterling bij ons aan te sluiten”, aldus pater Paul De Bois. 
 
Tweetalig
 
Er is bewust gekozen voor een tweetalige website (Nederlands en Engels). De laatste jaren hebben de Vlaamse Karmelieten nogal wat belangstelling van buitenlandse kandidaten en beginnen de kloosters zich steeds meer te ontwikkelen tot multiculturele gemeenschappen. Die trend is ook bij andere kloosterorden in Vlaanderen zichtbaar. Begin 2023 beginnen drie kandidaten (twee uit Nigeria en één uit Vietnam) met hun traject van vorming en onderscheiding in het Karmelietenklooster in Brugge en er zijn contacten met andere belangstellenden. Paul De Bois: “Deze kandidaten kunnen meestal niet even een weekend langskomen om een indruk te krijgen van ons leven. Nu kunnen we hen een veel beter beeld geven van onze gemeenschap. Dat doen we op een sobere en realistische manier. We hebben geen reclamefilmpjes gemaakt.” 
 
Friet
 
Naast het bezoek van de website kunnen mensen zich opgeven voor een maandelijkse digitale nieuwsbrief. Zij ontvangen dan steeds een nieuwe aflevering van de videoserie over de Karmelitaanse spiritualiteit, meer informatie over bijzondere Karmelieten, inspirerende teksten en een praktische oefening voor thuis. Ook bevat iedere nieuwsbrief een bijzonder ‘weetje’, zoals de theorie van de Vlaamse kunsthistoricus Paul Ilegems dat de Spaanse Karmelietes en kloosterhervormster Teresa van Avila tevens de ontdekster van de friet zou zijn geweest. 
 
Productie
 
De multimediale website met video’s is ontwikkeld door het Gentse productiehuis Het Bataljon. Voor het concept en de eindredactie zorgde Jan-Willem Wits, communicatieadviseur van de Vlaamse Karmel. 
 
Voor meer informatie en/ of interviewverzoeken voor pater Paul De Bois kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, communicatieadviseur van de Vlaamse Karmel, op tel. 00 31 6 131 621 36 of via janwillemwits@gmail.com
 
www.mysticusworden.be

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven