Stille Zaterdag

Stille Zaterdag, de dag tussen Goede Vrijdag en Paaszondag, is binnen het christendom een tijd van plechtig wachten en anticiperen. Het symboliseert de afdaling van Jezus in het rijk van de doden en de geestelijke stilte vóór zijn opstanding. Laten we deze bijzondere dag verkennen:
 
Feest van de stilte: Op Goede Vrijdag begon en eindigde de liturgie in een volstrekte en indrukwekkende stilte. Deze stilte blijft aanhouden gedurende de hele zaterdag. Zelfs tijdens de grote paaswake later op de avond verzamelen mensen opnieuw in stilte. Zelfs de klokken hebben hun stem verloren. De stilte, een kostbare maar vaak verwaarloosde waarde, is essentieel voor de christelijke cultus. Op deze dag verdient ze onze volledige aandacht. Denk eraan dat God ons heeft verlost in het zwijgen en geen antwoord gaf op Jezus’ laatste schreeuw in zijn doodsangst. De Heer zelf trad binnen in de grootste stilte die ons menselijk bestaan typeert en voltooit: de stilte van de dood. Pas aan de overkant van die stilte kunnen we de opstanding echt vieren. De volle klanken van het “alleluia” kunnen alleen doordringen in het hart van degenen die eerst lang hebben gezwegen. Laten we ons intens richten op deze stilte en Stille Zaterdag vieren met de eredienst van onze stilte.
 
Rondom de leegte: Na Goede Vrijdag blijft er niet veel over dan een grote leegte. De altaartafel blijft ongedekt, het tabernakel is leeg en de godslamp is gedoofd. Toch is er meer dan leegte, want de boodschap van hoop verstomt niet. Stille Zaterdag is geen rouwdag, maar een dag van hoopvol uitzien. Christenen leven op deze dag “hoopvol wachtend op zijn komst”. Het is een dag van stilte en bezinning, waarop we beseffen dat Jezus werkelijk gestorven is. De liturgische kalender voorziet op deze dag geen enkele dienst, alleen stilte is op zijn plaats. Die stilte wordt voorzichtig doorbroken bij het begin van de paaswake op zaterdagavond of in de nacht van zaterdag op zondag.
 
Laten we deze Stille Zaterdag koesteren en de diepe betekenis ervan omarmen.

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven