Proef ons Karmelietenwater

→ www.karmelietenwater.be 
→ flyer

WERELDPRIMEUR VOOR VLAAMSE KARMELIETEN: EIGENTIJDSE GIN VOLGENS EEUWENOUD RECEPT

Gent, 10 november 2021

De paters Karmelieten in Vlaanderen introduceren vandaag drie nieuwe dranken onder de vleugels van een kloosterorde: een gin, een alcoholvrije gin en een elixir. “De Karmelieten zijn al achthonderd jaar bekend vanwege hun geneeskrachtige kruidenelixir. We komen de eerste vermelding van deze ‘Eau des Carmes’ al tegen in een document van onze Franse medebroeders uit 1379. Dit eeuwenoude recept hebben we een eigentijdse twist gegeven voor mensen van nu”, aldus pater Paul De Bois, provinciaal overste van de Vlaamse Karmel. De dranken zijn ontwikkeld en geproduceerd door Sterkstokers, een ambachtelijke distilleerderij uit de Antwerpse Kempen. Naast de vele kloosterbieren die er inmiddels op de markt zijn, is het voor het eerst dat een kloosterorde zich met een gin presenteert. 

 

Kloosters voorzien vanouds in hun eigen levensonderhoud. Met name onder contemplatieve kloostergemeenschappen gebeurt dat door allerlei vormen van ambachtelijk handwerk, met de zeer succesvolle Trappistenbieren als het bekendste voorbeeld. Omdat de markt voor kloosterlijke speciaal bieren al behoorlijk druk is, zochten de paters Karmelieten naar een alternatief. Zij zijn diep in het archief gedoken en vonden daar de receptuur van de ‘Eau de Carme’, met het geneeskrachtige kruid citroenmelisse als hoofdbestanddeel. Volgens de overlevering zouden de eerste Karmelieten die in de 13de eeuw van Israël naar Europa emigreerden de kruidendrank hebben meegenomen. 

Geneeskrachtig

Anders dan bijvoorbeeld de kruidenelixers van de Kartuizers, die onder de naam ‘Chartreuse’ bekend staan, is ‘Eau des Carmes’ een puur geneeskrachtige drank geworden waaruit zelfs de alcohol verdween. Het Karmelietenwater zou helpen om stress en vermoeidheid tegen te gaan en een goede spijsvertering bevorderen. Samen met Sterkstokers hebben de Vlaamse Karmelieten een drietal nieuwe dranken ontwikkeld die teruggaan op het basisrecept uit de 14de eeuw maar aangepast zijn aan deze tijd. Gin, met name in combinatie met tonic, is de enige sterke drank waarvan de populariteit wereldwijd alleen maar toeneemt. Bovendien komt het productieproces voor gins sterk overeen met de traditionele wijze waarop kruidenelixers zoals de ‘Eau des Carmes’ werden gemaakt. “In deze eigentijdse gin-tonic proef je de echo’s van een eeuwenoude traditie en dat maakt dit tot een unieke drank”, aldus directeur Thomas Cuyvers van Sterkstokers.  

Alcoholvrij

Naast een alcoholhoudende gin presenteren de Karmelieten en Sterkstokers ook een 0%-variant, om daarmee aan te sluiten op de groeiende behoefte aan alcoholvrije cocktails met meer smaak en pit dan een vruchtensap of limonade. Daarnaast is een wat zoeter elixir (of likeur) deel van het assortiment. Deze kan ook puur worden gedronken.
 
De dranken zijn verkrijgbaar bij Carmelitana, via speciaalzaken en de webwinkel www.karmelietenwater.be

Thuisbasis in Gent

De ‘thuisbasis’ voor de Karmelietengin is het Karmelietenklooster te Gent. Daar ligt een bijzondere historie aan ten grondslag. Een groot liefhebber van de oorspronkelijke ‘Eau des Carmes’ was keizer Karel V (1500-1558), die volgens verschillende bronnen dagelijks een glas dronk, ook om zijn nogal uitbundige maaltijden te neutraliseren. Karel woonde onder meer in het Prinsenhof, dat grensde aan het terrein waar het huidige Karmelklooster in Gent is gevestigd. Alhoewel de Karmelieten pas een eeuw na het overlijden van Karel V zich aan de Burgstraat vestigden, nadat zij een stukje terrein van het voormalige Prinsenhof kochten, bestaat er zo toch een historische band met een beroemde fan van het Karmelietenwater. 

+++ Citaten +++

Pater Paul De Bois van de Vlaamse Karmel: 

“Het is geweldig om op deze manier in de voetstappen te treden van de eerste Karmelieten in Europa. Ik hoop dat zij met goedkeuring kijken hoe wij deze oude traditie nieuw leven in blazen. Natuurlijk zou het ook mooi zijn om hiermee wat extra inkomsten te genereren. Maar het belangrijkste voor ons is dat we hiermee op een andere manier nieuwe doelgroepen kunnen bereiken om ons verhaal te vertellen. De beste manier om met iemand kennis te maken, blijft toch een spontane ontmoeting bij een goed glas.” 

 

Directeur Thomas Cuyvers van Sterkstokers: 

“Bedrijven investeren soms vele miljoenen aan marketing en reclame om een nieuw merk te lanceren. Het verhaal van de ‘Eau de Carmes’ heeft achthonderd jaar geschiedenis en in de Karmelieten – met hun eigen biografie en levensvisie – aansprekende beelddragers. Je hoeft het alleen maar te vertellen. Deze gins staan dichter bij het oorspronkelijke ‘Eau des Carmes’ dan de medicinale variant die er later kwam, omdat daaruit de alcohol is verdwenen. In de Middeleeuwen had niemand nog van gin gehoord maar het uitgangspunt is hetzelfde.”

 

 
Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits via janwillemwits@gmail.com

Open → onze flyer Karmelietenwater

Bezoek ook onze website: www.karmelietenwater.be 

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven