De tweede editie van VLAM, het eigentijdse magazine van de Karmel van Vlaanderen, is verschenen!
In dit fonkelende tijdschrift kan de lezer kennismaken met het leven en de spiritualiteit van de Karmelieten, onder meer door prachtige (beeld)reportages over de zusters van de Karmel van Vilvoorde en de paters van de Karmel in Gent, pater Carlos Noyen over Teresa van Avila, de roeping van zuster Lucia van Steensel en een ontmoeting met de Zweedse kardinaal Anders Arborelius.
Schrijfster Kristien Hemmerechts verbleef drie dagen in een Karmelklooster en schreef daar een impressie over.
Het leven van zangeres An Pierlé werd door borstkanker en corona volledig op zijn kop gezet. In VLAM vertelt zij openhartig haar verhaal.
Wie op zoek wil naar God in Amsterdam krijgt tips voor een verrassende wandeling.
En Francis van Broekhuizen, de bekende Nederlandse (opera)zangeres die nu als moeder-overste in ‘The Sound of Music’ op de planken staat, spreekt over de warme band met de zusters in haar jeugd en de kloosterlessen die zij nu aan haar collega’s meegeeft.
We staan ook stil bij de zestigste sterfdag van Dag Hammarskjöld, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Vlam die een opmerkelijke spirituele biografie achterliet.
VLAM is een magazine voor iedereen, boordevol inspiratie, verdieping en onalledaagse ontmoetingen.
Kostprijs: € 12,95 (124 pagina’s)
Verkrijgbaar via → Carmelitana
Neem een kijkje in Vlam 2 Karmel Leven
VLAM 1 Karmel Vandaag
De Karmelieten komen met een primeur: een fonkelend karmelmagazine!
De paters en zusters van deze kloosterorde zetten de deuren wijd open om de lezer een unieke blik achter de schermen te gunnen.
Met prachtige (foto)reportages, interviews, biografische artikelen, columns en inspirerende teksten uit de Karmeltraditie vormt ‘Vlam’ een boeiend en laagdrempelig magazine voor iedereen met belangstelling voor het kloosterleven.
Aan het eerste nummer van Vlam werken o.a. mee Hilde Crevits, Annemie Struyf, Désanne van Brederode en Janine Abbring, en bieden je zo een kijkje in hun ziel.
Kostprijs: € 12,95 (124 pagina’s)
Verkrijgbaar via → Carmelitana
Minister Hilde Crevits “zeer aangenaam verrast” door Karmelmagazine Vlam
De Vlaamse minister en CD&V-politica Hilde Crevits noemt het onlangs gepresenteerde eerste nummer van het magazine Vlam, een uitgave van de Vlaamse Karmelieten, een “zeer hedendaags en uniek tijdschrift dat een divers publiek kan aanspreken, zowel de ingewijden die vertrouwd zijn met de wereld van kloosterordes maar ook diegenen voor wie een Trappist enkel bier is. Ook zij zullen zonder twijfel hun gading vinden in het tijdschrift.”
Het eerste nummer van Vlam bevat een interview met Hilde Crevits waarin zij ingaat op haar gelovige inspiratie en haar visie op ontwikkelingen in Kerk en samenleving. In de videoboodschap noemt zij kloosters bij uitstek een plaats waar je – door een paar dagen mee te draaien op het ritme van de kloostergemeenschap – rust en bezinning kunt vinden. “Met elke deur die je achter je dicht doet, opent er een venster naar je eigen binnenste”, aldus minister Crevits.
PERSBERICHT
Gent, 19 maart 2021
Eigentijds kloostertijdschrift primeur voor Vlaanderen
Karmelieten lanceren ‘lifestyle’-magazine VLAM
‘Een uitnodiging om kennis te maken met de Karmelieten maar ook om zelf stil te staan bij wat de essentie is van ons leven.’ Dat is de insteek van het nieuwe magazine Vlam van de Vlaamse Karmel. Het tijdschrift laat lezers achter de muren van kloosters in Gent, Brugge en Antwerpen kijken en ontsluit de spiritualiteit van de eeuwenoude Karmel voor een breed publiek. In Vlam komen ook ‘bekende buitenstaanders’ aan het woord, onder wie minister Hilde Crevits en journalisten Annemie Struyf en Janine Abbring. “De boodschap van het klooster is relevanter dan ooit, al vinden we het soms lastig om dat op een verstaanbare manier naar voren te brengen. Dit magazine biedt een eigentijds antwoord op de vragen die bij veel mensen leven”, aldus pater Paul De Bois, provinciaal van de Vlaamse Karmel.
Het nieuwe tijdschrift wil een knipoog zijn naar de bekende ‘lifestyle’-magazines en heeft daarom veel ruimte voor fotografie, columns en zelfs een heuse modereportage waarin Karmelieten van Gent alle kleding tonen die er in het klooster gedragen wordt. Paul De Bois: “Het kloosterleven blijft tot de verbeelding spreken; het is inspirerend en intrigerend tegelijk. Waarom kiezen mensen in deze tijd voor een leven dat geheel is toegewijd aan God, zonder vaste partner en met een nogal afwijkend dagprogramma waarin het gebed centraal staat? In Vlam proberen we een antwoord te geven op die vraag op een manier die voor iedereen verstaanbaar is. Tegelijkertijd willen we in tekst en beeld het mysterie van Gods liefde invoelbaar maken, wat uiteindelijk de essentie van onze roeping is.”
Schatkamers
Alhoewel de Karmelieten bij het grote publiek misschien minder bekend zijn dan bijvoorbeeld de Franciscanen, de Benedictijnen en de Trappisten, spelen zij al lange tijd een belangrijke rol in het kerkelijk leven van Vlaanderen. Zo werd het Antwerpse klooster van de Karmelietessen, de Rosier gesticht in 1615 door een hartsvriendin van Theresa van Avila, de bekende hervormster van de Karmelorde. Ook de kloosters van de Karmelieten in het centrum van Brugge en Gent hebben sporen die teruggaan naar de 17de eeuw. “Wanneer bezoekers hier over de drempel komen, gaat er letterlijk een wereld voor hen open. Vaak hebben zij zich nooit gerealiseerd dat al eeuwenlang midden in de stad deze gemeenschappen van Godzoekers bestaan. Met Vlam zetten we de deuren open om mensen kennis te laten maken met de schatkamers van ons geestelijk leven”, aldus pater De Bois. Voor het slotklooster van de zusters van De Rosier is dat extra bijzonder omdat dit klooster normaliter niet voor bezoekers toegankelijk is. “Eens je de kloostermuren binnenstapt, lijkt de wereld om je heen weg te vallen”, zegt minister Hilde Crevits in dit eerste nummer van Vlam.
Bijdragen
Naast een veelzijdige kennismaking met de Karmelorde, van de geschiedenis tot de spiritualiteit, bevat het tijdschrift ook interviews en andere bijdragen van (bekende) mensen die zich met de Karmel verwant voelen zoals:
- VRT-journaliste Annemie Struyf , bracht drie dagen door in de kluis van de Karmel in Gent, zonder wifi en mobiele telefoon. Voor Vlam hield zij een dagboek bij;
- Minister Hilde Crevits vertelt openhartig over haar gelovige inspiratie en haar visie op samenleving, kerk en kloosters;
- De Nederlandse journaliste Janine Abbring, onder meer bekend als presentator van ‘Zomergasten’, schrijft over haar liefde voor beelden van Theresia van Lisieux;
- Schrijfster en dichter Désanne van Brederode verzorgt een essay over de stilte in de stad;
- Oud-burgemeester Chris Taes, advocaat Karel Peeters en wielrenner Jasper Stuyven halen herinneringen op aan hun tijd op het internaat van de Karmelieten.
‘Kloosterglossy’
De Karmelieten debuteren als eerste Vlaamse kloosterorde die zich met een dergelijk tijdschrift presenteren. De formule van een ‘kloosterglossy’ werd eerder beproefd door de Trappisten van abdij Koningshoeven in Tilburg (NL) in 2016. Binnen drie maanden gingen 2.000 exemplaren van het eenmalige Stilleven over de toonbank. De Nederlandse uitgever Adveniat startte een jaar later met het magazine Klooster!, waarvan het eerste nummer met 20.000 verkochte exemplaren een groot succes was. Nog steeds weet dit tijdschrift dat ieder kwartaal verschijnt een breed publiek te bereiken (https://kloostermagazine.nl/over/).
Uitgave
Het tijdschrift Vlam telt 124 pagina’s en is voor 12,95 euro te koop via de website Carmelitana.be en in geselecteerde (klooster)boekhandels in Vlaanderen en Nederland. Het magazine is een uitgave van Carmelitana, de eigen uitgeverij van de Vlaamse Karmel, in samenwerking met de Nederlandse uitgeverij Adveniat. In september 2021 verschijnt het tweede nummer. Daarna zal worden bezien of het tijdschrift een blijvende plek kan krijgen in het Vlaamse en Nederlandse medialandschap. De eerste nummers van het magazine laten al zien dat de Karmelitaanse wortels van Vlam veel ruimte bieden voor een bredere benadering van thema’s als spiritualiteit, mystiek en zingeving. De projectleiding en redactie van Vlam was in handen van Jan-Willem Wits die samen met fotograaf Peter Boer en vormgever Marijke Kamsma ook voor het Trappistenmagazine Stilleven tekenden.
Eind bericht
Noot voor de redactie
Voor een PDF van het tijdschrift, meer informatie en/of interviewaanvragen voor pater Paul De Bois kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits via janwillemwits@gmail.com
Verkrijgbaar via Carmelitana: www.carmelitana.be