Brief van P. Provinciaal bij het feest van Onze Lieve Vrouw, Koningin van de Vrede, op woensdag 9 februari 2022

Gent, 8.02.2022

 
Goede medebroeders, zusters, leden van de seculiere orde en medewerkers,
 
Mogelijks ben je wat verwonderd dat er nu een briefje van de provinciaal in je mailbox komt. Onze bezigheden zullen morgen, 9 februari, wellicht heel divers zijn. Maar we vieren wel samen het patroonsfeest van onze Vlaamse Karmel: Maria, Koningin van de Vrede. Ik wil dus langs deze weg nu al gebruik maken om jullie allen van harte een gezegend patroonsfeest toe te wensen.
 
Reeds vanaf 1662 is de Belgische karmelprovincie toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van Vrede, en aan Sint-Jozef. Na de Franse Revolutie wordt de provincie in 1850 heropgericht en in 1853 opnieuw aan de Koningin van Vrede en Sint-Jozef toevertrouwd. Wanneer uiteindelijk in 1885 de Belgische karmelprovincie gesplitst wordt in een Vlaamse en een Waalse, wordt de eerste nogmaals toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede en Sint-Jozef. Het Vlaamse karmelzegel draagt daarom ook de inscriptie: Reginae Pacis et Sancti Joseph.

 


 
Nu vermoed ik dat niemand daar zal van wakker liggen. Best niet zelfs! Toch mag deze feestdag niet zomaar voorbij gaan. We plaatsen ons immers samen onder de bescherming van de Moeder Gods als Koningin van de Vrede.
 
Vrede … we zijn het ondertussen zo normaal gaan vinden. Toch is de lange periode van vrede niet zo normaal als het wel lijkt. Ken je iets van de Europese geschiedenis dan weet je wel hoeveel oorlogen er in Europa gewoed hebben.
 
Ook vandaag lopen de spanningen weer op. Er zijn de vele soms gewelddadige protestmarsen tegen de coronamaatregelen. Ook op politiek vlak wordt met de spierballen gerold. Nog niet eens zo ver van ons af: Oekraïne. Het zijn maar twee dingen die ik even aanhaal … maar er is nog zoveel meer dat de vrede bedreigt en verstoort.
 
Vrede … heeft niet alleen te maken met dingen buiten ons. Het gaat in het contemplatieve leven ook om ‘de vrede van het hart’. Die spelen we al even vlotjes kwijt. Soms om de meest domme dingen zelfs. Innerlijke vrede is een belangrijke waarde in het leven van ieder mens. Veel mensen zijn op zoek naar innerlijke rust. Het Engelse woord ‘Peace’ betekent behalve vrede ook rust, kalmte, tevredenheid en harmonie. En ‘peace of mind’ betekent gemoedsrust. Voor ieder van ons is deze gemoedsrust belangrijk. Maar zo vaak raken we de verbinding ermee kwijt.
 
Ooit, lang geleden al … nog voor mijn intrede in de Vlaamse Karmel, had ik de gelegenheid twee keer Frère Roger Schutz van Taizé te ontmoeten. Voor mij straalde die man de vrede van het hart gewoon uit! Later las ik het boekje met teksten van Frère Roger: ‘Vrede in je hart’. Zelf zegt Frère Roger daarover: “Dit boek is geschreven voor iedereen die ernaar streeft om te leven vanuit innerlijke vrede, vreugde, eenvoud en mededogen.”
 
Ik denk dat het hier om de kern van het contemplatieve leven gaat: in de navolging van Christus mensen worden van vrede, van vreugde, van eenvoud en mededogen. Ook in de Karmel zijn dit belangrijke waarden. Het zijn bovendien waarden die je heel gemakkelijk kan terugvinden in het leven van Maria. “Ze bewaarde alles in haar hart.” Zo is ze een mens van vrede, vreugde, eenvoud en mededogen geworden.
 
Redenen te over dus om bij het feest van Maria, koningin van de Vrede, in verbondenheid met elkaar te bidden om vrede.
Laten we samen vieren. Laat ons vreugdevol zijn bij het patroonsfeest van onze Vlaamse Karmel. Laat ons samen in alle eenvoud bidden om vrede. De vrede in de wereld maar ook de vrede in ons hart.
 
Maria, Moeder van de Karmel en Koningin van de Vrede …sta ons bij.
Heilige Jozef … sta ons bij.
 
Van harte en met broederlijke groet
God zegene jullie allen,
 
P.Paul provinciaal

 
deze brief in pdf

 

Op 9 februari viert de Vlaamse Karmel haar patroonsfeest O.L.Vrouw, Koningin van Vrede

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven