Homilie Pater Paul De Bois 19 maart 2020 : Hoogfeest van Sint-Jozef

Goede vrienden,
 
Tientallen jaren komt de bisschop om voor te gaan in de viering op het hoogfeest van Sint-Jozef. Dit jaar verheugden we ons op een eerste echte kennismaking met onze bisschop Lode. Het werd anders … de maatregelen rond corona. Dus werd het een eenvoudige viering in onze gemeenschap in de huiskapel.
 
Ik heb zo het idee dat we van Sint Jozef spontaan en gemakkelijk een heel vroom man maken en de ‘zeer zuivere bruidegom’ van Maria. De witte lelie in zijn hand verwijst naar die zuiverheid.
 
Ik heb nu gewoon via google eens afbeeldingen van de heilige Jozef bekeken. Het ene zoete prentje na het andere…op een enkele mooie icoonafbeelding of modernere voorstelling na.
Zoeterig … is dat dan de boodschap van Sint-Jozef voor ons vandaag? Is er niet meer te vertellen wat zit er achter deze figuur die voor bijvoorbeeld Teresia van Avila zo belangrijk was dat haar eerste klooster aan hem werd toegewijd. Trouwens nadien vele andere kapellen en kloosters in de Karmelorde.
 
Ik heb er ook eens de tekst van de noveen ter ere van de heilige Jozef op na gelezen. Mensen lief …de vanzelfsprekendheid waarmee Jozef de nodige deugden worden toegeschreven is indrukwekkend. Maar ook daaraan heb ik vandaag eigenlijk niet zo heel veel.
 
Er is me echter één zinnetje wel bij gebleven uit het noveengebed: “Sint Jozef, konden wij van u maar leren te hopen. Gij weet het, het leven ontziet ons niets”. Laat je deze gedachte eens tot je doordringen, in deze toch wel aparte dagen waarin onze gewone levenstrend helemaal overhoop gehaald wordt. Waarin sociale contacten niet gaan zoals we gewoon zijn, waarin zieken en bejaarden niet bezocht kunnen worden, waar artsen en zorgpersoneel niet weten wat er nog allemaal op hen af komt. Waarbij we allemaal vragen hebben …
 
Tegen die achtergrond komt de heilige Jozef naar voor als een man van hoop. Hoop doet leven! Onze Vlaamse zanger Will Tura zong het ook al uit: hoop doet leven.
 
Hoop … we vragen aan Sint Jozef om zoals hij mensen van hoop te blijven. Voor mij is dát de kracht die Sint Jozef uitstraalt: hoop dwars door alle twijfel, dwars door alle onmacht heen…maar volop vertrouwend op de grote boodschap van God. Een boodschap die doorheen de hele Schrift aanwezig is: “Ik zal God zijn voor jullie. Ik ben er voor jullie”.
 
Ik ken een afbeelding waar ik Jozef zie lezen in de Schrift… Hij is in contact met Gods Woord. Daar heeft hij gevonden hoe hij zijn leven moest richten: in dienstbaarheid en gehoorzaamheid aan God.
Zo is hij de grote icoon van “een man van hoop”…ook vandaag.
 

Niemand heeft groter liefde dan wie zijn leven geeft voor de mensen. De heilige Jozef heeft zijn leven gegeven. Hij heeft de essentie gewezen voor zo een gegeven leven… hij heeft de boodschap van God begrepen: Ik zal er zijn. Met mijn barmhartigheid. 
Het is het verhaal van God met zijn Volk geworden. Het is het verhaal van God met de heilige Jozef geworden. Het is het verhaal van God met ieder van ons.
 
Wil je er graag alle inkleuring die de vroomheid er in de loop der eeuwen aan gegeven heeft bewaren…je mag van mij hoor … maar vergeet niet waarin Sint Jozef groots is geweest. Ook niet in voor hem steeds gemakkelijke en vanzelfsprekende omstandigheden.
 
De heilige Jozef is op weg gegaan met Maria en Jezus …zo heeft hij het plan van God scherp leren zien. Vragen we hem dan: heilige Jozef, leer ook ons vandaag te zien dat het Leven altijd weer uit de verborgenheid, uit de duisternis, uit de onmacht treedt. Leer ons nu we straks de heilige, de Goede Week zullen beginnen, geloven dat Jezus uit de donkere aarde na drie dagen is opgestaan.
Heilige Jozef, spreek voor ons ten beste.
 
o.a.m.d.g.

Download of print deze homilie als pdf

Foto’s van de binnenhuiskapel door pater Paul, de icoon werd geschilderd door Joris Van Ael.

Overzicht van alle homilieën.
Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven