Homilie Pater Paul De Bois 14 februari 2024 : Aswoensdag

Ik ben vandaag terug gekomen uit Rome, voor besprekingen met ons generaal bestuur. In de shops van de luchthaven in Rome zowel als in Zaventem was het overduidelijk: het is vandaag 14 februari en … het is dus Valentijn. Alle shops waren versierd met rode harten.
 
Ik moest toch onwillekeurig denken aan een liedje dat grijsgedraaid werd toen ik 19 was. Een liedje van John Paul Young: “Love is in the air. Everywhere I look around. Love is in the air. Every sight and every sound…”. Dat vandaag de liefde hét item is kon ik ook merken bij het verlaten van de luchthaven in Zaventem omdat meer dan anders bloemen wisselden tussen twee mensen, uiteraard met de nodige omhelzingen.
 
Er kwam dan nog een gedachte bij mij op … wie van al die mensen zou er zich ook bewust van zijn dat het vandaag – toevallig – ook aswoensdag is. Dat voor christenen vandaag de voorbereidingstijd begint naar het hoogfeest van Pasen.
 
Spontaan zeg je dan: goed ze vallen dit jaar samen, maar ze hebben niet zoveel met elkaar gemeen, Aswoensdag en Valentijn. Ik denk dat we dat wat moeten nuanceren.
 
Aswoensdag is het begin van de vasten, een periode van inkeer en herbronning. Een tijd van hernieuwde aandacht voor die dingen die er echt toe doen. Loskomen van de sleur en van dingen die ons afleiden van de kern van ons bestaan. Een periode van soberheid en gebed. De as waarmee we getekend worden is daarvan het symbool. Het is het teken waarmee we ons bereid verklaren daar de komende weken écht aandacht aan te geven.
 
Aan de andere kant herinnert Valentijnsdag ons eraan om liefde en genegenheid te vieren, niet alleen romantische liefde, maar ook liefde voor familie, vrienden en medemensen. Het is een kans om dankbaarheid te tonen voor de relaties die in ons leven belangrijk zijn. Symbool daarvan zijn rode rozen en rode hartjes.
 
De eerste lezing vandaag uit de profeet Joël zegt ons duidelijk in de veertigdagen tijd moet het om ons hart gaan. Ons hart moet opnieuw gaan branden van liefde. Liefde voor God; liefde voor mensen.
 
Aswoensdag en Valentijn op één dag … mooi toch: enkele weken lang krijgen we de tijd om ook na te denken over de liefde die we ontvangen en de liefde die we geven. 
 
Paulus geeft ons in de tweede lezing dan weer de raad “om er nu mee te beginnen, want nu is het de gunstige tijd”.
 
In het Evangelie geeft Jezus dan weer de drie aandachtspunten aan voor onze veertigdagentijd: vasten, aalmoezen en gebed.
Hij geeft ons bovendien een raad mee: loop er niet mee te koop.
 
Goede mensen, met de viering van vanavond kijken we eigenlijk al naar Pasen, naar de Verrijzenis van onze Heer Jezus. Pasen, de triomf van de liefde die zo ver is gegaan dat Jezus alle duisternis heeft overwonnen.
Ik wens jullie allen goede veertig dagen naar Pasen toe.

 

 

deze homilie als pdf

Overzicht van alle homilieën

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven