11 december Heilige Maria Maravillas van Jezus 1891-1974

Maagd van onze Orde, gedachtenis op 11 december

Geboren te Madrid op 4 november 1891, trad zij, aangetrokken door de spiritualiteit van Teresa van Avila en Johannes van het Kruis, in de Karmel van het Escorial op 12 oktober 1919. Reeds vijf jaar later stichtte zij de Karmel op de Engelenheuvel (El Cerro de los Angeles). Nadien stichtte zij nog negen andere kloostergemeenschappen in Spanje en een in India.
Nochtans stelde Maria-Maravillas contemplatief gebed en offer op de eerste plaats. Zij ijverde steeds met passie voor de glorie van God en de redding van de zielen, en onderscheidde zich door haar intens mystiek leven. Zelf in armoede levend, stond ze vanuit het klooster de noodlijdenden bij en richtte meerdere sociale en liefdadigheidswerken op.
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden de religieuzen van El Cerro de los Angeles in 1936 onder huisarrest geplaatst in een klein appartement. Na 14 maanden slaagde Maria-Maravilla er in met haar medezusters Madrid te verlaten en intrek te nemen in de ruïnes van de kapel van Las Batuecas te Salamanca. Met de hulp van de bisschop kon zij het vervallen gebouw laten restaureren en stichtte hier een nieuw karmelietessenklooster.
Een anekdote: toen tijdens de anticlericale acties van de anarchisten in de burgeroorlog Maria Maravilla tijdens een ondervraging met de dood bedreigd werd, zei ze rustig: “Wij zijn niet bang, wij willen ons leven geven voor onze Heer”. Waarop de ondervrager antwoordde: “Moeder, u en ik, wij zullen elkaar nooit begrijpen”, en hij borg zijn wapen op.

Maria-Maravillas overleed op 11 december 1974. Na haar dood bleef haar lichaam gaaf en soepel en spoedig werden genezingen verkregen en bekomen gunsten vermeld door haar voorspraak.
Zij werd door paus Johannes Paulus II zalig verklaard op 10 mei 1998 en heilig op 4 mei 2003. 

‘Heer,
wat U wilt,
zoals u wilt,
wanneer U wilt,
dat is het enige wat we willen en verlangen

 

 

Uitnodiging tot delen:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven