Goede Vrijdag, met Teresa van Avila
“Kijk naar de Gekruisigde”

Vestig je blik op de Gekruisigde en alles zal je licht vallen.

Teresa van Avila: Innerlijke burcht, 7, 4, 8

+

Ben je beproefd of treurig gestemd, beschouw Jezus dan op weg naar de Olijfhof. Wat een diepe smart in zijn ziel daar Hij het uit en Zich erover beklaagt, Hij die het uithoudingsvermogen zelf is. Je kunt Hem ook beschouwen gehecht aan de geselkolom, een en al lijden, zijn lichaam verscheurd uit liefde tot jou. Te midden van zoveel smarten, vervolgd door de enen, bespuwd door de anderen, door zijn vrienden verraden en verlaten, zonder iemand om Hem te verdedigen. Verkleumd van kou is Hij zo alleen, dat je mekaar kunt troosten, de een de ander. Of bekijk Hem beladen met het kruis waarvan het gewicht Hem het ademhalen belette. Hij zal naar je kijken, Hij, met zijn mooie ogen vol tranen en zo vol medelijden. Hij zal zijn eigen leed vergeten om jou te troosten. Dit doet Hij alleen opdat je vertroosting zou zoeken bij Hem en je je hoofd zou wenden om Hem aan te zien.

Teresa van Avila: Weg van volmaaktheid, 26, 5

+

Om nu terug te komen op wat ik zei, het is goed een ogenblik halt te houden en na te denken over het mysterie van Christus aan de geselkolom, over het lijden dat Hij daar onderging en voor wie Hij het leed. Wie Hij is die dit leed, en de grote liefde waarmee Hij alles gedragen heeft. Maar vermoeien we ons niet met altijd weer op zoek te gaan. Blijven we liever eenvoudig bij Hem terwijl we het verstand doen zwijgen. Laten we trachten het te boeien, door onze blik te richten op Hem die naar ons kijkt, door Hem gezelschap te houden, met Hem te spreken, tot Hem te bidden…

Teresa van Avila: Het boek van mijn leven, 13, 22

+

Mijn ziel was stilaan vermoeid. Maar hoe ik het ook verlangde, mijn slechte gewoonten lieten haar geen rust. Tot ik op zekere dag bij het betreden van de gebedsplaats een beeld zag. Het stelde een Christus voor met wonden overdekt… Hem zo te zien, ontroerde me diep.

Teresa van Avila: Het boek van mijn leven, 9, 1

 

 

Op deze foto’s het beeldje van de gegeselde Christus in het klooster van de Encarnacion …
Beeld dat haar “diep ontroerde”.

 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven